Waarom zijn rashonden van een goede fokker meer waard dan een designerhond?
Ik ben trouwens oprecht nieuwsgierig, de vraag is niet naar bedoeld
"Dit is nu al het zoveelste topic over hetzelfde onderwerp van de ts. Weet je, Moos, volgens mij haal jij een aantal zaken door elkaar.
Een nieuw ras of een kruising is niet per definitie een designer breed. Iemand die tegen designer honden is, hoeft dan ook niet per se pro alle rashonden of tegen kruisingen te zijn.
Een designer breed is een kruising waarvan de naam vaak een mix is uit de ervoor gebruikte rassen. Deze verzinsels komen uit zowel de broodfok- als uit de pretnestenwereld. Die leuke naampjes worden er enkel aan gekoppeld om pups zo snel/duur mogelijk te laten verkopen, klanten te lokken etc. Ouderdieren ongetest, honden stamboomloos en een register voor de individuen binnen het designer breed is afwezig. Nou kan de labradoodle als kleine uitzondering gezien worden, daar daar nu wel verantwoorde fokkers van zijn. Al blijven er heel veel vraagtekens bij dit 'ras' en zitten er ook zaken bij waar men het vaak niet mee eens is (bv. pups castreren).
Dan nu, een écht nieuw ras. Een nieuw ras is er één dat door specifieke en doordachte fokprogramma's de wereld in wordt geleid. Er zit een bepaald groepje mensen achter, er komt een register/stambomen, ouderdieren worden getest et cetera. Denk aan de Shiloh shepherd en de Tamaskan. Een voorbeeldje om het verschil duidelijk te maken, elke pretnesthond waarvan de ouders een beagle en mopshond zijn kan door de eigenaren "puggle" (designer breed) genoemd worden. Een random malamute met herder kruising is echter niét gelijk een Shiloh shepherd! Daar zit een heel doordacht fokprogramma achter met een doel, een nieuw ras.
Hier is overigens een lijst met "designer breeds". En sorry hoor, maar als hondenliefhebber vind ik dit werkelijk om te janken! http://www.dogbreedinfo.com/hybriddogs.htm
Betekent dit dat alle "gewone" kruisingen slecht zijn? Absoluut niet. Er zijn genoeg werk- of doelkruisingen die de wereld in geholpen worden met een taak, niét om het uiterlijk. Denk aan Alaskan husky's (snelheid/sport), lurchers (jacht) etc. En dan hebben we het nog niet over vroegere landrassen, voortgekomen uit voornamelijk natuurlijke selectie, zonder testen of wat dan ook. Daarnaast ben ik tevens zeker van mening dat sommige huidige rashonden (bijvoorbeeld de berner sennen) er veel baat bij zouden hebben als er gezondere rassen ingekruist werden. Dit wel via nauwkeurig bedachte fokprogramma's.
Hebben "designer breeds" hier iets mee te maken? Nee! Dat zijn kruisinkjes uit onverantwoorde fok die enkel en alleen om hun uiterlijk/geld gecreëerd zijn.
Ik ben nog niet tegen gekomen dat ongezonde rassen verdedigd worden? Was dat op HP?
Ook niet dat de labradoodle wordt aangevallen, is dat ook hier??
Ik denk dat dit persoonlijk is.
Een gezonde rashond is niet beter of slechter dan een gezonde designerhond.
Maar bij beiden moet gezondheid en karakter het uitgangspunt zijn, niet hoeveel je ermee kan verdienen.
Wat ik bedoel met "meer waard" is meer de historie van de hond.
Wij hebben zelf 2 rashonden, beiden eeuwenoude rashonden die nooit in de mode zijn geweest.
Er is niet echt aan gesleuteld om ze moderner te maken.
Ik vond/vind het leuk om de verhalen te lezen waar ze vroeger voorkwamen en waarvoor ze werden gebruikt.
Middeleeuwse schilderijen waar ze op afgebeeld worden of oude afbeeldingen met de hond aan het werk.
Dat vind ik mooi, en dan ben ik gewoon trots dat ik zo'n exemplaar ook heb.
En ook om ermee te doen waarvoor ze oorspronkelijk gefokt zijn.
Met Black bijvoorbeeld zitten we sinds kort op jachttraining, we gaan vaak naar het Veluwemeer en dan is het leuk om te zien hoe de hond zich ontwikkelt.
In dat opzicht zijn deze rashonden me meer waard dan een designerhond.
Dat vind ik vaak mooie honden, niks mis mee.
Maar voor mezelf mis ik net dat stuk historie van de hond.
Daarom is het persoonlijk natuurlijk.
Ik hou ook van oude steden, geschiedenis dus daar zal het ook wel mee te maken hebben.
ik quote jou nu even, maar gaat eigenlijk op voor het merendeel van de mensen hier op dit forum, want hier hebben de meeste blijkbaar nogal last van tunnelvisie. Er is zwart en er is wit als je het hier zo leest. Maar de hele grote grijze zone word door de meeste vergeten.
Er zijn erg veel mensen en groepen serieus bezig met de 'designer breeds'. Heel veel van die mensen zijn gefrustreerd omdat ze jarenlang fokker zijn geweest van een bepaald ras, de gezondheid met het jaar slechter zagen worden en dat er niet werd ingegrepen door AKC, FCI... Want het zijn niet in de broodfokkers in de eerste plaats die rassen naar de knoppen helpen, het is de te kleine genenpoel in de meeste rassen waardoor er nooit verbetering in de gezondheid van de meeste rassen kan bereikt worden. http://www.genetics.org/content/179/1/593.full
Is een tijdje geleden een studie gedaan naar de effectieve populatie grootte van 10 rassen.
Dit zijn de resultaten:
Akita – 45
Boxer – 45
Bulldog – 48
Chow Chow – 50
Rough Collie – 33
Golden Retriever – 67
Greyhound – 17
German Shepherd – 76
Labrador – 114
English Springer Spaniel – 72
Als je dan bedenkt dat de algemene regel voor conservatie genetica is dat alles met onder de 100 individuelen kritisch is, dan staan onze stamboomhonden er niet goed voor en is het statisctisch gezien onmogelijk om, ondanks alle moeite van de wereld, die rassen weer gezond te krijgen zonder de stamboeken open te gooien.
Meer en meer fokkers en mensen beginnen dat te beseffen, en verschillende ervan hebben er dan voor geopteerd om hun geliefde ras met een ander (of andere) rassen te gaan kruisen om zo een nieuw ras te creëren met dan al minstens een genenpoel die dubbel zo groot is en waar er nog wel telkens nieuw bloed aan kan toegevoegd worden.
En ik denk dat we blij mogen zijn dat ze dat doen en zo zorgen dat er binnen 100 jaar ook nog steeds rastypische honden zijn voor de liefhebbers, al zullen dat dan in de meeste gevallen niet meer de rassen zijn die we nu kennen, of de overkoepelende organisaties moeten intussentijd toch gaan toegeven dat ze helemaal verkeerd bezig zijn geweest. Maar dat zie ik zo snel nog niet gebeuren...
Ik zie designer breeds als een benaming van iets.. Net zoals broodfok negatief is, vind ik design-breeds ook negatief.
Dat betekend niet dat ik kruisingen negatief vind, want dat vind ik iets heel anders.
De term designer-breeds is afkomstig van kruisingen die benamingen hebben gekregen om beter verkocht te worden. Enkel voor het geld dus.
Daarom sta ik daar ook niet positief tegenover. Ik vind dat fokken nooit moet gaan om het geld, maar om de gezondheid en karakter van pups. En bij designer-breeds wordt daar niet naar gekeken.
Maar zoals gezegt.. Dat is iets heel anders dan kruisingen, want daar vind ik (wanneer goed en doordacht gefokt) niets mis mee.
Dit geloof ik dus ook niet. Waarom zou je daar zo serieus mee willen fokken? Als het gaat om gezondheid, ga je er geen "design" naam aan geven.
Aha! Duidelijk!
Wat heeft de naam nu met de gezondheid te maken? En zonder liefhebbers geen ras, dus wat is er dan mis mee om ze een naam te geven die de mensen aanspreekt en die blijft hangen en waarbij mogelijk geïnteresseerden het ook nog makkelijk kunnen tegenkomen tijdens hun zoektocht naar hun ideale ras?
Jij hebt een toller toch? Als ik me niet vergis is dat eigenlijk ook een designer hondje waarbij ze een hond wilden die qua kleur, uiterlijk en gedrag op een vos zou lijken. Waarom zouden ze toen serieus willen gaan fokken hebben vanuit 1 hond die toevallig goed op een vos leek? Dat ie nu erkend is en gebruikt kan worden voor retrieven wil niet zeggen dat ie niet in de eerste plaats is gefokt om zijn uiterlijk (en geld waarschijnlijk). Net zoals vele van de huidige 'designer breeds' (die nog niet erkend zijn en dus helemaal fout volgens jou totdat ze dat wel zijn, want dan zijn het wel ineens rashonden) nog best goed zijn als rattenvangers, of waakhond of...
hahaha, het is gewoon grappig Tom.. die berichten van jou. Ga er niet eens serieus op reageren.. Dt soort berichten vragen niet om een serieus antwoord.
maare.. je vergist je volgens mij wel eens.
als zoals dit bericht intrepreteerd (geen aanval op veronique, hugo , jaydee en mandy) gaat dit toppic erover dat ik een ongezond ras wil aanschaf...
Nu vind ik het jammer dat als de maker van dit toppic inderdaad dit onderwerp aansnijdt om mij persoonlijk te veroordelen op mijn raskeuze en dat niet recht in mijn gezicht durft te zeggen.
Als dit niet de rede van de start van dit topic is dan zou ik graag een uitleg willen waar dit wel over gaat.
Als dit wel de rede is dan lijkt mij een excuus wel op zijn plaats.
Vraag ik me ook af .. Of bijvoorbeeld het wordt goedgekeurd dat ongezonde rassen gekweekt worden maar een kruising is NOT Done ... Maar liever een kruising dan een hond niet niet kan ademen ..
Ik lees even snel de reacties door, mijn reactie hierboven gaat niet over het topic maar over het algemeen.
Mijn hemel, waar in hemelsnaam gaat dit over Gaan we elkaar even afmaken??
Ben jij als eigenaar blij met je hond? Wat heeft het er dan mee te maken wat voor hond je hebt?? Ras, kruising, asiel zoeker, disigner bread, oeps hondje, herplaatser, klein, groot, dik dun, kaal, zwart, bruin, wit, gekruld, lang-kort haar enzo.
Het is jou hond en daar heeft niemand wat mee te maken.
Ga hier even bewijzen welke rassen beter of gezonder zijn? Met allerlei stasistieken??
Sorry, maar voor gezondheid heb je in je leven geen garantie. Bovendien, je loopt over een zebrapad, wordt geschept en dood is je hond! Zo is het leven.
Gatverdamme wat een niveauEn ik bedoel hier idereen!
Suzanne, daarom schreef ik ook dat het persoonlijk is, rashond of designerhond.
Het maakt mij totaal niet uit wat voor hond iemand heeft en waarom hij daar voor gekozen heeft.
Als diegene maar blij is met z'n hond en er goed voor zorgt.
Alleen de keuze van een hond voor onszelf, welk ras het moest worden, daar hebben wij heel secuur en lang over nagedacht en gelezen.
Ik denk dat het topic niet helemaal duidelijk is, wat nu eigenlijk het probleem is.
Daarom praten mensen langs elkaar heen.
@Tom,
Als je mijn berichtje (hetgeen dat je gequote hebt) gelezen had, dan zag je dat ik er hetzelfde heb staan als dat wat jij nu beweert. Namelijk dat er veel rassen zijn die er baat bij zouden hebben als er een ander ras ingefokt werd. Nogmaals, dit heeft helemaal niks met "designer breeds" te maken. Iemand die serieus een nieuw ras begint of een bestaand ras van plan is te verbeteren, komt aan met doordachte plannen, goede programma's voor het selecteren van de ouderdieren en ga zo maar verder. Deze verantwoorde fokker gaat dan verder onder een nieuwe naam voor dit ras in de maak / verbetering. Iemand die voor the fun of it of enkel voor het geld fokt boeien al deze zaken niet, de focus ligt voor deze persoon niet op de honden die gefokt worden. Vandaar de combinatie van twee rasnamen (als resultaat, de designer naam), het is toch logisch dat dit dan leken aantrekt. "Wauw, twee heuse rassen in één!" Hele verhalen over hoe het beste uit de twee rassen in dat ene hondje verwerkt is, het is zo vreselijk commercieel. Wie zijn er dan de dupe? De hondjes natuurlijk, je gaat me toch niet vertellen dat je DIT normaal vindt hoop ik..
Eens!
Jup, daarom had ik er ook bijgezet dat ik die quote gewoon even gebruikte om iets duidelijk te maken.
Over al dan niet een geheel nieuwe naam gebruiken zijn de meningen erg verdeelt. Het merendeel is daar wel voorstander van, maar de praktijk heeft uitgewezen dat dat vaak de reden is dat dergelijke projecten mislukken. Als je maar met 5 liefhebbers bent en je geraakt de pups niet kwijt, dan houd het natuurlijk snel op. Maar als je een naam hebt die zo te vinden is voor leken, dan heb je al heel wat meer kans op slagen omdat je het fokbestand veel groter kunt laten worden op korte tijd, je makkelijker andere liefhebbers vind die zich mee willen inzetten om het ras te laten groeien en gezond te houden. En vaak is het dan ook al de naam die al gebruikt werd om die kruising te benoemen. Dus dan heb je weer de keuze tussen je helemaal te gaan distanciëren van die benaming ofwel de geïnteresseerden te laten zien dat er ook mensen heel bewust met die bepaalde kruising bezig zijn en dat ze ook bij zulke 'designer breeds' de keuze hebben tussen een goede fokker en een winkel. Is een beetje dubbel telkens dus. Maar aangezien de meeste nieuwe rassen weer een stille dood sterven omdat er niet genoeg liefhebbers voor zijn (of de mogelijke liefhebbers het ras gewoon niet kennen/kunnen vinden), kan ik best begrijpen dat er vele er wel voor opteren om gewoon de commerciële naam te gebruiken.
Je eigen hond is altijd meer waard als een andere. Wanneer dat niet zo is, is er iets serieus mis.
Niet alle rassen of kruisingen zijn per definitie gezond of ongezond. En ongezonde honden zijn niet per definitie ziek omdat ze doorgefokt zijn.
Sommige mensen lijken wel erg zwart wit te kijken..
Het lijkt mij juist een heel stuk logischer om als fokker van een heel nieuw ras niét voor een designer naam te kiezen, juist omdat dit voornamelijk leken lokt. Met zo'n ras 'in de maak' heb je over het algemeen geen dingen als rasstandaarden, het is allemaal nog een beetje gokwerk. Hierom is het van belang serieuze mensen beschikbaar te hebben voor de honden, niet iemand die enkel op de naam valt en de hond twee weken later in het asiel dumpt oid. Besides, ik zou niet begrijpen waarom een originele naam voor het desbetreffende nieuwe ras dan het aantal geïnteresseerden zou doen zakken. Daarbij zal het echt niet zo zijn dat een zichzelf respecterende fokker van zo'n ras bewust voor zo'n broodfokterm zou kiezen, dan is zijn hele imago ook gelijk naar de knoppen. Kijk bijvoorbeeld naar de Marxdorfer wolfshond, een heel nieuw ras waar selectief en voorzichtig mee gekruist is en wordt. Ze schieten natuurlijk niet als paddenstoelen uit de grond, het kleine aantal geïnteresseerden is voor nu genoeg en zal groeien, zoals ook de populatie met kleine beetjes groeit. Daar is echt geen designer naam voor nodig.
Maak je niet druk om TS..
TS lijkt er een sport van te maken alle honden met bulldog, Stafford,pitbull in de naam nogal negatief af te schilderen.
Jou topic is een duidelijke vraag of er gezondere lijnen zijn met meer uithoudingsvermogen en waar je op moet letten. (als ik het zo goed samenvat) Top voorbereiding zou ik zeggen! Succes met het zoeken naar je bulletje!
Het probleem met veel rashonden is dat er geen variatie meer is in de genen. Als je of van een ander continent honden importeert met ander genen pakket of per zo veel generatie een ander ras mee kruist, krijg je weer een nieuw genen pakket en een gezonder ras. Zo kun je een ras behouden.
Door te vaak familie te kruisen zijn ook veel rashonden verslechterd. Fokkers zouden veel selectiever een reu bij een fokteef moeten combineren.
En hoe komt deze te kleine genen poel? Omdat die zelfde fokkers jaren lang eenzijdig met alleen de kampioens lijnen hebben gefokt met veel te vaak zelfs incest. Hebben het dus zelf in de hand gewerkt.
Wat een leerzaam topic
thnx!
Ja dat is idd mijn bedoeling, ik koop geen hond alleen voor de rekening van de DA te spekken ;) ongeacht het ras.
Ik ben het eens met Goja en Suzanne (huh ik? Ja ik ).
Inteelt en incest maakt zeker veel stuk.
Bij mijn ouders waren de eerste 2 bouviers dood ziek. Na een hoop onderzoeken is vastgesteld dat inteelt/lijnteelt de boosdoener was, terwijl beide honden een andere moeder had. De moeder van de jongste, was de zus van de oudste en alle 3 hadden ze dezelfde vader.
Onze 2 honden zijn met onwijs veel medicijnen en een enorme lijdensweg overleden met 3 jaar. Dat is de leeftijd dat ze net volwassen worden..
De fokker was ons aangeraden door de raad van beheer en was ook aangesloten bij de bouvier club. Sterker nog: deze fokker zat in het bestuur van de bouvier club!!
En dan zie je op mp dat er met die honden pret nestjes worden gefokt!!
Toen ik als kind een memmoriam schreef in het bouvier blad, werd ik door de fokker terug geroepen, want dat was slecht voor zijn naam!!
Drib komt bij een hele andere fokker. Die deelt mijn mening en doet dus niet aan een kleine genenpoel. Ik heb dit ook zo ver mogelijk uitgeplozen. zij was de eerste fokker die dit in mijn ogen zo goed deed. Het heeft langer dan 6 maanden geduurd voordat ik een fokker vond die geen lijnteelt en inteelt deed!!
Op internet vond ik van Drib haar fokker in memoriam berichten van honden die zonder ziekte 11 jaar en ouder werden!!
Als je weet dat de gemiddelde leeftijd gedropt is naar 8 jaar..
Ik ben heel blij met Drib. Nu ze 4 jaar is en nog gezond, ben ik minder bang dat ze snel zal komen te overlijden.
Niets mis met inteelt of lijnteelt zolang je maar weet wat je doet!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?